ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Yaz nüfusu artan belediyelerin ödenek sorununa ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni

13/10/2009

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili




Nüfus sayımlarında vatandaşlar, tatil yaptığı deniz sahilinde oturduğu adresini değil, doğal olarak zaman bakımından daha fazla barındığı, çalıştığı, yaşadığı birinci adresini vermektedir. Keza bu durum yayla iklimine sahip belde ve ilçeler için de geçerlidir. Yani vatandaşlarımız, kalıcı adres olarak, sürekli yaşadığı yer olarak, gittiği yayla yada deniz sahilindeki adresini vermemektedir. Böylece o kişinin/kişilerin nüfus varlığı, ilk adresinde gösterilmektedir.

İşte bu durum, İller Bankası üzerinden nüfusa göre belediyelere yapılan ödeneklerde ciddi bir haksızlığa meydan vermektedir. Şöyle ki; Kış aylarında belli bir nüfusa sahip olan belde, ilçe ve/veya il konumundaki belediyeler, yaz aylarında yoğun bir nüfus artışına sahne olmaktadır.

Yayla ve deniz sahili bulunan belediyelerin nüfusu Yaz aylarında en az 5-6 kat artmaktadır. Bu artış 15 katına kadar çıkmaktadır. Örneğin, edindiğimiz bilgilere göre; Adana’nın Aladağ ilçesindeki kalıcı nüfus 4.500 civarında iken, yayla döneminde 5 katına çıkmaktadır. Pozantı ilçe nüfusu 10 binden 30 bine, bu ilçeye bağlı Akçatekir beldesinin nüfusu ise 4.500’den 150 bine kadar çıkmaktadır. Bu örneklere yine Adana’nın Yumurtalık, Karataş, Saimbeyli, Tufanbeyli, Tuzla belediyelerini de ekleyebiliriz. Bunlara Mersin’in Susanoğlu, Erdemli ve Silifke ilçelerini de ilave etmek mümkün.

Yukarıda anılan hususlar çerçevesinde şu değerlendirmeyi yapmak mümkün olacaktır:
Ülkemizdeki yayla iklimine sahip olan ve deniz sahili bulunan belediyelerimiz, Yaz aylarında çok ciddi mağduriyetler yaşamaktadırlar. Sahip oldukları yerel kaynaklar haricinde en önemli destek sayılan İller Bankası ödeneklerinin, kış aylarındaki nüfusa göre verilmesinden ötürü, yaz aylarında onlarca kat artan nüfusun ihtiyaçları karşılanamamaktadır. Aynı nedenle; itfaiye, kanalizasyon, cenaze, temizlik, yol ve sair zorunlu hizmetler ciddi şekilde aksamakta, bu mevsimde çoğu tatil yapıp dinlenmek isteyen vatandaşlarımız ise perişan olmaktadır.

Anılan hedef belediyelerdeki mevcut araç, ekipman, personel ve bütçe imkanları, sabit nüfusun hizmetlerine dahi cevap veremez halde iken, bir anda 30 kat (Akçatekir örneğinde olduğu gibi) artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak asla mümkün olmamaktadır, olmayacaktır. Bu nedenlerden ötürü, anılan mağdur belediyelerin çok yoğun şekilde yaşadığı dile getirdiğim sorunların acilen çözüme kavuşturulmasını elzem olarak görmekteyiz. Çünkü asıl mağdur olan, belediyelerin kurumsal kimlikleri değil, bu belediyelerin varlık sebebi olan vatandaşlarımızdır.

Çözüm olarak önerimiz ise; İller Bankası ödeneklerinin Yaz ayları süresince, partili-partisiz ayrımı yapılmadan objektif ölçülerle tespit edilerek belirlenecek olan hedef belediyelerdeki artan nüfusun dikkate alınarak sağlanmasıdır. Diğer aylarda ise normal rutin ödeneklerin devam etmesi şeklindedir. Gerekli kanuni düzenlemelerin yapılarak bu şekildeki bir düzenleme, hem ilgili belediyelerimizi rahatlatacak hem de bu belediyelerden yaz aylarında hizmet alan vatandaşlarımızın mağduriyetleri ortadan kalacaktır.


Bu hususlar çerçevesinde;

1- Yukarıda dile getirdiğim sorunlardan haberdar mısınız?

2- Bu sorunun ortadan kaldırılması için, kanuni düzenleme dahil hükümet olarak ne gibi önlemler alacaksınız?

3- Yukarıda dile getirdiğim çözüm yolu haricinde başka bir çözüm formülünüz olacak mıdır?

,,